By Krohn besøger butikken

Det er tidlig formiddag på Vesterbro, butikkerne er ved at åbne. Også vores lille butik på Oehlenschlægersgade 13. Jeg har lavet en aftale med Louise om at mødes her. Og da jeg sætter min cykel, kommer hun gående. Under den ene arm har hun en stor stak plakater.

Louise Krohn, måske bedst kendt som By Krohn, er en de kunstner, som hurtigt har fået stor succes. Hendes populære plakater er minimalistiske og ofte typografiske med fine, livsbekræftende statements, som ’Never Go To Bed Angry’ og ’Always Kiss Goodnight.’  

Med den frie hånd hilser hun. Og vi snupper de få trin ned i butikken, hvor jeg begynder at spørge ind til plakater, succes og fremtidsdrømme.


Hvordan startede du med at lave plakatkunst?
Det var lidt tilfældigt faktisk. Jeg manglede nogle plakater hjemme hos mig selv. På det tidspunkt var der ikke så mange, der lavede plakater. Så jeg tænkte, at jeg selv kunne lave nogle – og det gjorde jeg så. Jeg har altid haft gang i mange kreative projekter…

Nogle af mine venner spurgte, om de kunne få en kopi. Og så begyndte jeg lige så stille at lave nogle til dem. På et tidspunkt lagde jeg et par billeder på Instagram, og så tog det virkelig fart.


Hvad har inspireret dig til teksten på dine plakater?
De første jeg lavede var ’Never Go To Bed Angry’ og ’Always Kiss Goodnight.’ Jeg mistede min far i en ung alder, og siden da har jeg besluttet, at jeg ikke vil slutte en dag med at være sur på nogle. Jeg skal altid lige have redet trådene ud.


Din nye serie skiller sig ud ved ikke at være typografier, men fotografier af dyr. Hvad har inspireret dig til den?

Jeg var på en rejse i Indonesien, hvor jeg havde taget et billede af en tiger, der gabte – så’n helt close-up. Det inspirerede mig til at lave noget med fotografier. Og så har jeg længe gerne ville lave børneplakater. Så jeg lavede en aftale med en fotograf om nogle små dyrebilleder. På den måde fik jeg kombineret mit ønske om at lave børneplakater med dyrefotografier.


Hvorfor lige børneplakater?

Jeg fik en niece. Så synes jeg, hun skulle have en plakat. Jeg lavede den lille sæl til hende.


Er det så også det, du vil i fremtiden?
Jeg har et par stykker i ærmet, som jeg godt kunne tænke mig at lave. Men jeg synes også, at det kan være lidt svært at kombinere mit typografiske og minimalistiske univers med børnenes legende univers.


Så du vil blive ved med at lave citater?
Ja det tror jeg. Jeg er lidt af en typografi-nørd. Jeg går altid rundt i byen og kigger efter typografier, sjove skrifter eller citater. Det er lidt blevet en stående joke mellem mine venner. De prøver altid at finde på nye citater, som jeg kan lave til plakater.

Har du en favorit blandt dine plakater?
Jeg kan meget godt lide den her, (Louise peger på plakaten ’Another Typographic Poster’.) Min ven og jeg havde det ret sjovt, mens vi fandt på den. Han spurgte, om jeg ikke skulle lave en ny typografi-plakat. Så jeg lavede den her for at lave lidt sjov med det.


Hvordan har det været pludselig at få så meget succes?
Det har været ret vildt. Det er ca. 1,5 år siden jeg for første gang postede et billede af mine plakater på Instagram, og jeg har været ret overvældet over hvor stærkt, det er gået. Det har været helt fantastisk, men også lidt grænseoverskridende på nogle områder. Jeg har fx valgt at sige mit job op og fokusere fuldt ud på mine plakater. Det var en vild beslutning, men jeg har ikke et sekund fortrudt det.


Har du en drøm for fremtiden?
Jeg går meget op i boligindretning, så jeg kunne godt tænke mig at prøve at lave lidt andet end plakater… Jeg har tænkt på sengetøj og så’n nogle små krukker. Men ja, det er lidt en anden boldgade. Nu må vi se. Lige nu synes jeg bare, at det er fantastisk, at jeg får lov til at bruge så meget tid på noget, som jeg elsker.


Se vores stemningsvideo fra formiddagen i butikken her.