How do you feel today - besøg hos Mie Frey

Hendes enkle streger fortæller historier, for eksempel om det at være gravid eller nybagt mor. De udtrykker følelser - forelsket eller rasende. Ja, en af hendes mest kendte serier hedder helt ligefrem 'How do you feel today'.

Vi møder Mie på en af de første forårsdage, hvor solen virkelig brænder igennem. Hun bor på Vesterbro med udsigt over Halmtorvet. Lejligheden er lille og hyggelig. Her bor hun sammen med sin kæreste og søn på knap et år. Vi slår os ned ved det hendes røde bord i køkkenet, hvor der står en skål blåbær og en kold flaske vand.


Hvordan startede du med at lave illustrationer?
Jeg har tegnet, siden jeg var helt lille. Da jeg begyndte i folkeskolen, viste det sig, at jeg havde ret svært ved at forstå stavesystemet. Jeg er en lille smule ordblind. Men det tog lang tid, før de opdagede det, for jeg var god til at memorere. Jeg kunne huske ordene i billeder. Og jeg elskede at fortælle historier, så jeg begyndte at visualisere mine historier gennem tegninger…

Så du har altid vidst, at du skulle arbejde med noget kreativt?
Ja, det har aldrig været et spørgsmål, om jeg skulle arbejde med noget kreativt. Det var mere, hvad det skulle være. Jeg har en bachelor i produktdesign og en master i konceptuel design. Jeg har også lavet keramik og mode. Jeg har virkelig været ’all around’.

Men det, der har fulgt mig hele vejen, er illustrationerne. De har været en del af processerne. De har været med til at formidle de projekter, jeg lavede, eller visualisere de produkter, jeg gerne ville lave. Det var lidt det sjove – det jeg hyggede mig med.

Og så startede det lige så stille med, at jeg begyndte at lave flere og flere illustrationer. Jeg begyndte at lave børnebøger, som jeg selv illustrerede, (Sofie, hjertet og Følgesvend og Rosas dans). Jeg arbejdede meget i serier. Og det gør jeg egentlig stadig. Jeg kan godt lide det med historier. Selv når illustrationerne står alene, er der en historie i dem.


Jeg elsker din serie med blade. Kan du fortælle lidt om historien bag den?

Det er sjovt, at du lige nævner den. Det er lidt en ny retning, jeg er begyndt at bevæge mig i. Det startede, mens jeg var på barsel. Man traver jo en masse rundt med sin barnevogn. Og så finder man alle mulige ting…

Mie finder en lille skattekiste frem fyldt med muslinger, rosenblade og andet fint fra naturen.

Det er ting, som jeg er faldet over på mine ture. Ting, som jeg synes, er sjove. Det er meget visuel inspiration, hvor mit andet arbejde er mere inspireret af mine egne følelser og oplevelser.Hvad vil du gerne fortælle med dine illustrationer?

Jeg har ikke som sådan et budskab… Men jeg håber, at folk kan genkende noget af sig selv i mit arbejde. Min primære kilde til inspiration er mennesker, relationer, hverdagens detaljer og skævheder. Jeg iagttager eller undrer mig over noget, og det sætter processer i gang i mig.

Min ’How do you feel today?’-serie handler for eksempel om følelser og temperament. Man er ikke kun glad eller lykkelig. Et menneske består af hele paletten. De er udviklet i en proces, hvor jeg anerkendte mine egne dårlige sider og blev okay med dem og derved lagde ekstra mærke til de positive sider, jeg også har.


Dine illustrationer er meget feminine. Er det et bevidst valg?
Da jeg var yngre, turde jeg ikke være så feminin og naiv i mit udtryk. Jeg var vel bange for, hvad andre ville synes. Med alderen har jeg forstået og accepteret, at det er i det feminine univers, at jeg udtrykker mig bedst og laver de bedste ting. Og nu er jeg måske næsten stolt af, at jeg tør være så feminin i mit arbejde.

Har du en drøm for fremtiden?
Jeg er netop begyndt at arbejde igen efter barsel. Min søn er min største inspirationskilde, men det er også en gave at have tid til at kunne fordybe mig i mit arbejde igen. Jeg drømmer om at kunne blive ved med at lave mine bøger og illustrationer og at have mulighed for fordybe og udvikle mig og blive bedre og bedre til mit arbejde.

Hvad bliver det næste?
Jeg er lige blevet færdig med en helt ny serie, som hedder 'Musings,' ('musings' betyder 'overvejelse'). Inspirationen er tankespind. Den handler om, hvordan man kan være fastlåst, se sig blind på noget eller være helt opslugt af tanker… Noget ganske naturligt i de fleste mennesker, som kan være svært at bryde - i hvert fald for mig selv…


Se vores stemningsvideo fra besøget her.