På opdagelse hos Martin Schwartz

S-toget drøner afsted mellem bygningerne, det lysende Irma-skilt over søerne står skarpt i baggrunden og er det ikke Palads, den farvestrålende biograf, dér i midten?

Det er sjovt at gå på opdagelse i Martin Schwartz’ plakater. De adskiller sig fra mange af de andre by-plakater, jeg har set. Det er ikke det klassiske og enkle grafiske udtryk, der er på spil. De er mere detaljerede… Det ligner næsten fotografi. Og så alligevel ikke.

I en baggård på Vesterbro, ikke langt fra den ikoniske Paladsbygning, har Martin Schwartz kontor. Han tager imod os, iført T-shirt og jeans.

Jeg er spændt på at høre, hvordan han laver plakaterne. Hvordan han begyndte. Og hvorfor det lige er byer?
”Jeg har altid været meget interesseret i byudvikling og arkitektur. Min første tanke var egentlig at lade bygningerne stå alene. Jeg tror, jeg startede med at lave Vor Frue Kirke eller Rådhuset. Men når de stod alene, manglede de stemning. Og sådan er det jo med bygninger og byer. Der skal mange huse til for, at der er en stemning. Så jeg begyndte at sammensætte bygningerne.”

Hvordan går du i gang?
”Jeg snakker med folk, som bor i byen. Jeg hører, hvilke steder, de synes, er hyggelige. Jeg leder efter det, der giver byen stemning…

Det er fedt, når jeg kan mærke, at det er lykkedes. Når folk går på opdagelse i plakaterne. Måske leder de efter den bar, hvor de mødte deres kone. Måske kan de genkende ”hva’ drikker Mølr”-siloen fra deres daglige S-togstur.”

Tager du billeder af bygningerne?
”Ja, og så tegner jeg dem op på computeren efterfølgende. Jeg prøver også at lave et farveunivers, der afspejler byen. Københavner-plakaten er for eksempel meget rød, hvor der er lidt flere pang-farver i Berliner-plakaten.”

Din Københavner-plakat er meget populær. Hvad er dit eget forhold til København?
”Jeg flyttede til København i ’98. Dengang syntes jeg, at det var en lidt mørk hovedstad at komme til. Men nu har jeg set den vokse og udvikle sig, og det har været super spændende at følge med i.

København har gennemgået et boom de sidste 17 år, som man ikke har set siden 1800-tallet, hvor voldene blev revet ned og byen eksploderede.

Jeg vil kalde København min hjemby, selvom jeg egentlig kommer fra Odense. Jeg føler mig hjemme her. Og den kærlighed håber jeg også afspejler sig i plakaten.”

Hvad er din drøm for fremtiden?
”Så længe folk synes, det er spændende, kunne jeg godt tænke mig at lave hovedstader. Berlin blev jeg færdig med før jul. Det bliver New York til sommer. Og så ved jeg ikke, om det skal være London eller Paris efter. Eller måske noget helt andet som Tokyo eller en mellemøstlig by.”

-

Tænk at rejse rundt til alle de spændende byer og lære dem at kende. Tænk at have evnen til at samle byens stemning og bygninger i én plakat. Det er fantastisk. Da jeg går fra Martin Schwartz' kontor, er jeg nok lidt misundelig.

Men først og fremmest glæder jeg mig til flere flotte plakater fra Martins tegnebord. Dem kan vi alle sammen glæde os til. Og måske vil de inspirere os til at gå på opdagelse i nye byer?

Se vores stemningsvideo fra besøget her.