Et besøg hos Stine Hvid

Når du træder ind i Stine Hvids verden, kan du møde en lalleglad hund, som ryger på sin cigar. Et dovendyr med slikhår, der prøver at charmere dig med sit ”Helloooo ladies.” Eller en mr. Pink - katten med lyserød neglelak, der distræt giver omverdenen fingeren.

I den virkelige verden, nærmere bestemt Vesterbro i København, skal jeg møde hende, der giver dem alle sammen liv. Stine Hvid. Mon hun er som sine illustrationer? Humoristisk? Selvironisk? Lidt flabet?

Stine står i døråbningen til sin lyse lejlighed, iført en sort t-shirt med sit eget print. På armene har hun nogle få tatoveringer. Håret er lyst med et skarpt pandehår. Hun smiler imødekommende, og snart sidder vi ved bordet i køkkenet, og jeg fyrer løs med mine spørgsmål.

På Instagram har du lagt et billede op af dig selv som lille med en potte på hovedet. Var du lidt skør som barn?

Ja, jeg tror altid, der har været lidt gak og løjer. Det kan mine venner nok også skrive under på. Jeg opdigtede mine egne små fantasiverdener, som min søster og jeg legede i. Jeg elskede at være i de universer. Nogle gange endte det med maling over det hele - andre gange med en potte på hovedet.

Din kunst er fyldt med humor. Hvor kommer den fra?

Jeg har altid set enorm mange tegnefilm, tegneserier og Disney-film. Jeg elsker den her ’fald på halen’-humor. Og det, synes jeg, er vildt sjovt at få implementeret i mine tegninger.

Du tegner også mange dyr. Hvorfor er det spændende?
Jeg synes, dyreverdenen er enorm fascinerende. Dyr har en kraft om sig, som, jeg synes, er super spændende. Og så stammer noget af det nok også fra min fascination af tegnefilm.

Jeg synes, der er en fed flabethed i dine motiver. Er det noget, der ligger til dig som person?
Jeg tror mest, det kommer til udtryk i mine illustrationer. Det hænger også lidt sammen med min fascination af dyr. Som mennesker tror vi, at vi ejer hele verden. Gennem mine illustrationer kan jeg give dyrene en form for stemme.

Jeg tænker faktisk tit over, hvad dyr egentlig tænker om os. For eksempel den illustration jeg har lavet af mr. Pink, som rækker fuck til omverden. Jeg kan godt lide at give dyrene den flabethed, som vi mennesker nogle gange fortjener.

Du bruger få eller ingen farver i dine motiver. Hvordan kan det være?
Jeg har altid haft en fascination af sort/hvide fotografier. Jeg synes, de er utrolig stemningsfyldte. Jeg har gået på Danmarks Designskole og på et tidspunkt fik jeg mulighed for at komme på udveksling til Edinburgh i Skotland. Her blev jeg præsenteret for den sort/hvide blæk. Jeg begyndte at tegne med blæk og fik de her blækfornemmelser. Og så tror jeg, det blev en del af mit udtryk – Stine Hvid maler sort/hvid. Har du en favorit blandt dine motiver?
Hvis jeg skal nævne en, så må det være uglen. Folk opfatter dens udtryk så forskelligt. Nogle synes, den ser chokeret ud. Andre synes, den ser betuttet og bøvet ud. Nogle synes, at den ser sød ud… Og det er netop det, jeg stræber efter. Jeg synes, det er rigtig sjovt, at folk har en holdning til, hvilket udtryk den har.

Hvordan jeg selv synes, den ser ud? Jeg synes, den ser sød ud. Lidt komisk og lidt så’n ”hov!” - lidt chokeret. Det, synes jeg, er fedt.

Nu har du allerede opnået meget med din kunst. Hvad er dine fremtidsplaner?
Jeg er vildt, vildt taknemmelig for den opmærksomhed, der har været om mit arbejde. Men det er klart, at man også skal sætte sig nogle mål for at nå dem. Et af mine mål er at male store gavle… Jeg kan rigtig godt lide grafitti og streetart. Det der med, at det er tilgængeligt for alle. Det, synes jeg, er rigtig fedt. Og så bestræber jeg mig hele tiden på at blive bedre. Jeg er en ekstrem arbejdsnarkoman – så længe der er 'blod på tanden og ild i sjælen', så skal det nok gå.

-

Jeg siger farvel til en kunstner, der langt fra er flabet, men humor og selvironi, det har hun – ligesom sine tegninger.

Se stemningsvideoen fra vores besøg her.