Nede i Morten Løfbergs kælder


I en kælder på Frederiksberg sidder Morten Løfberg og tegner. På væggene hænger hans streger. En fjollet tiger, en bjørn med en pibe, en zebra med en tandbøjle og min personlige favorit, en orangutang i ly for regnen med en pibe i munden og et roligt blik.

Morten er høj, lige over to meter. Med sin skikkelse, sit korte mørke hår og rolige kropsprog, minder han en hel del om bjørnene i sine motiver.

Han fortæller mig, at han var ”ham drengen der altid sad og tegnede i timerne.” I de små klasser fik han skæld ud for at tegne. Men lærerne gav op, og i de større klasser fik han lov. Dengang tegnede Morten typiske drengeting som tanks og soldater. I dag tegner han dyr.


Dét at tegne
Hvordan jeg går i gang? Jamen, det er jo fordi, jeg ikke kan lade være. Det er fordi jeg går og har lyst til at tegne et eller andet. Jeg har også tit gang i flere tegninger på samme tid. Jeg får en eller anden idé, og så bliver jeg nødt til at starte på den. Ellers glemmer jeg den vinkel, jeg havde oppe i hovedet.

Hvor mange timer bruger du på en tegning?
Den her (plakaten med næsehornene) har jeg nok brugt 50 timer på.

Har du en favorit blandt dine tegninger?
Jeg tegnede engang en enhjørning med skæg. Den er jeg ret glad for. Man forbinder typisk en enhjørning med noget feminint, så jeg synes, det var sjovt at gøre den mere mandig og give den skæg.Kuglepennen i fire farver
Tegner du dem alle sammen med kuglepen?
Ja, alle den type motiver er med helt almindelige kuglepenne, (Morten finder en af sine kuglepenne frem – en helt almindelig, sort, BIC pen). Jeg kan godt lide, at det er et redskab alle kender, og som alle kan forholde sig til.

Du bruger ikke så mange farver… Er det et bevidst valg?
Ja… Eller… Man kan sige, at jeg er lidt fanget. Det er ligesom blevet mit dogme. Jeg er blevet lidt fanget af udvalget, fordi kuglepennene kun fås i fire farver - sort, blå, grøn og rød.

Bjørne, ugler, orangutanger…

Hvad er det fascinerende ved dem?
Jeg kan godt lide at personificere dyr. Det der med at give dem et menneskeligt blik og lidt karakter. Det gør, at folk kan relatere til motiverne. Og så kan jeg også godt lide at lave lidt fis med dem, fx som zebraen med tandbøjlen.

Der er også flere af dem, der ryger pibe. Hvad ligger der i det?
Jeg forbinder piber med hygge, en morfar-stemning, hjemlighed og også en eller anden form for danskhed. Jeg forbinder det ikke med rygning. Jeg ryger ikke selv, og jeg har faktisk aldrig prøvet at ryge en pibe.

Hvad er det næste dyr, du skal i gang med?
Jeg har fået en bestilling på en ørkenræv.

Får du mange personlige bestillinger?
Ja, i december tegnede jeg utrolig mange kæledyr. Der var mange, der spurgte, om jeg ikke lige kunne tegne deres kat med en pibe i munden.

Du bruger meget humor i dine motiver?
Ja, hvis jeg kan få folk til at smile, så er jeg glad. Jeg kan rigtig godt lide, at der er lidt skævt i det.Fremtiden i kælderen

Hvad er dine fremtidsdrømme?
Jeg håber, at jeg skal sidde hernede til jeg bliver 80.

Jeg blev mindet lidt om det den anden dag, da min bankrådgiver spurgte til min pensionsopsparing. Han spurgte, hvornår jeg havde tænkt mig at gå på pension. Jeg svarede, at jeg ikke har nogen planer om at gå på pension. Det ville være underligt at sige: ”Når jeg bliver 65, så skal jeg ikke tegne mere.” Det kan jeg ikke alligevel ikke holde.

> Se alle motiverne fra Morten Løfberg her

> Se vores stemningsvideo fra Løfbergs kælder her.